Na moim blogu był już przepis na mleko kokosowe, więc teraz pora na owsiane. Robi sie je w zasadzie tak samo jak kokosowe, czy inne rodzaje mlek roślinych, jednak warte jest osobnego wpisu ze względu na to, że jest przepyszne, odżywcze i bardzo bardzo zdrowe. Jako, że ostatnio dietuję (co widać po ilości wpisów), często je piję zamiast śniadania i powiem, że idzie sie taka porcja najeść. No cóż, w końcu to prawie owsianka :) To samo mleko na szybko mozna zrobić łącząc przegotowane płatki z wodą, (nie trzeba wtedy czekać więc jest to taka wersja dla leniwych) chociaż jest wtedy bardziej "glutowate". W przepisie do mleka dodaję szczyptę cynamonu (który trochę odbarwia co widać na zdjęciach, więc mleko nie bedzie białe) i cukier waniliowy ale często jeśli mam słodzę mleko dolewając pół buteleczki soku z brzozy , który uwielbiam. Po dodaniu sezonowych owoców z mleka wychodzą sycące koktaile. Mleko owsiane jest na prawdę pyszne!!!
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 2 szklanki wody
- cynamon(pół łyżeczki), cukier waniliowy (łyżeczka)
Płatki zalewamy gorącą szklanką wody i zostawiamy na noc. Rano dolewamy szklankę gorącej wody, przyprawy (niektórzy dodają szczypte soli) i blendujemy. Przesączamy przez sitko i pijemy. Ja lubię gęste więc przecedzam sitkiem o dużych oczkach ale można użyć gazy co poprawi trochę wygląd) Mleko spokojnie wytrzyma 3 dni w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz