Dziś przedstawiam przepis na smażone boczniaki w panierce. (Chcę wrzucić dwie propozycje na makaron ze smażonymi boczniakami stąd ten przepis jako podstawowy)
Boczniaki można jeść w formie kotletów do warzyw z ryżem, czy też do ziemniaków. Wybornie smakują także z bagietką. Czasami smażę je w paski i używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej boczniaki są mega PYSZNE. Polecam je każdemu kto jeszcze nie próbował!!!
Składniki:
- boczniaki
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- pieprz i sól (opcjonalnie papryka słodka)
Wykonanie:
Kapelusze boczniaków myjemy i suszymy (można pokroić w paski). Przyprawiamy. Obtaczamy z obu stron w kolejno:mące, jajku i bułce. Smażymy po parę minut na każdej stronie na złoty kolor. Smażyć można zarówno na maśle jak i oleju (ja smażę na maśle).
0 komentarze:
Prześlij komentarz