Dzisiaj znów danie z archiwum. Zaczynam się powoli przestawiać na kuchnię śródziemnomorską (dziś robię kalmary), ale nie mam na tyle wyćwiczonych dań żeby podawać przepisy. Jeszcze... Przedstawiam typowe polskie żeberka z młodą kapustą w maceracie musztardowej. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg żeberek
- główka kapusty młodej
- liść laurowy
- łyżka kminku
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka ketchupu
Macerata:
- 2 łyżki oleju
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka musztardy
- przyprawy : sól, pieprz, papryka (w ilości jak kto lubi ja dodaje koło 2 łyżek pieprzu i papryki i pół łyżeczki soli ale my mało solimy). Całość można jeszcze posypać majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim.
Wykonanie:
Mieszamy składniki maceraty i smarujemy nią żeberka. Teraz całość wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej noc).
Po wyjęciu z lodówki mięso smażymy na patelni na oleju. Kiedy żeberka się przypieką dolewamy wody (około pół szklanki tak do duszenia), liść laurowy i dusimy około godziny (aż do miękkości). Następnie przekładamy mięso do garnka i dodajemy poszatkowana kapustę. Dodajemy łyżeczkę kminku, łyżkę octu jabłkowego oraz lyzke lub 2 ketchupu i dusimy dalej aż do miekosci kapusty. Koniec ;P
W produkcji:
Rewelacyjnie się prezentują !
OdpowiedzUsuń