Witam po długiej przerwie związanej z przeprowadzką. Od dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z mojego dzieciństwa.
Skład:
- żeberko lub szynka - ćwierć kilo
- pół kilo ogórków kiszonych
- pęczek włoszczyzny
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę skrojoną w kostkę i przetarty czosnek. Dodać pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę (pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy. Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić im się ugotować (15-20 minut).
Dzisiaj będę działać :). Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, bo to będzie moja pierwsza ogórkowa w życiu, a już celuję w czyjeś smaki dzieciństwa :-D.
OdpowiedzUsuńOdważnie :-).