Jako, że jestem ostatnio na diecie przed latem, to mało ostatnio gotuję. W tym miesiącu może być więc trochę mniej dań, ale postaram się coś powrzucać ... - głównie zupy i z archiwum. Żeberka typowo po amerykańsku lekko słodkie. (planuje wrzucić jeszcze po polsku z kapustą do kompletu po diecie).
Ja dostałam trochę tłuste co widać na zdjęciach ale w sumie były dobre (chociaż w sumie wolę azjatyckie ;p).
Składniki:
1 kg żeberek
marynata:
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- mała puszka coli
- 2 łyżki miodu
- 2 czosnku ząbki
- 3 łyżki ketchupu
Sposób wykonania:
Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w nich pokrojone w paski żeberka. Wstawiamy całość na noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiamy żeberka w naczyniu pod przykryciem do pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy, a na ostatnie 15 minut odkrywamy. Całość można podać z pieczonymi ziemniaczkami, sosem musztardowym i ketchupem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz