Ostatnio często robię żeberka z pieca. Mam dla Was trzy przepisy po azjatycku, amerykańsku i polsku. Zacznę od żeberek azjatyckich. Pikantno-słodki smak idealnie pasuje do ryżu i tak proponuję je serwować.
Składniki:
1 kg żeberek
marynata:
- dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili
- 2 łyżki miodu
- utarty imbir - kawałek 2 cm
- 2 łyżki sos sojowy
- ocet ryżowy (może być też winny) - 2 łyżki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżka ostrej papryki
- malutka szczypta cynamonu
- pieprz
Sposób wykonania:
Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w nich pokrojone w paski żeberka. Wstawiamy całość na noc do lodówki. Na drugi dziś wstawiamy żeberka w naczyniu pod przykryciem do pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy a na ostatnie 15 minut odkrywamy. Całość można podać z ryżem i surówką z ogórka. Ogórka kroimy w paski, solimy i polewamy łyżeczka octu ryżowego. Po wymieszaniu posypujemy sezamem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz