Ostatnimi czasy dużo się w moim życiu dzieje i nie mam czasu na gotowanie, a co dopiero na pisanie. W związku z tym wrzucam przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 20 gramów drożdży
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 3/4 szklanki wody (do szklanki)
- łyżka oliwy
Wykonanie:
Pół szklanki wody rozrobić z cukrem i dodać pokruszone drożdże. Pomieszać wszystko i poczekać 5 minut. Dodać pozostałą mąkę i wodę i oliwę i sól. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (podwoi objętość) . Po tym czasie rozwałkować i w czasie gdy piec będzie się rozgrzewać poczekać aż trochę urośnie. Wstawić na jak największa moc (250) na około 15 minut.
Najlepsze włoskie pizzerie nie robią tak dobrej pizzy!
OdpowiedzUsuń