Jarmuż ma dla mnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą.
Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe.
Składniki:
- pół paczki jarmużu
- puszka kukurydzy
- 3 jajka na twardo
- 1 mała czerwona cebulka
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki orzechów włoskich
- dwa pomidory
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól "do smaku"
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z oliwą i musztardą do której dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy "do smaku". Warto żeby postał chociaż 20 minut żeby się "przegryzł". Reszta, jak to w sałatce :) Kroimy wszystko, mieszamy i dodajemy dressing na samym końcu, po czym mieszamy.
pycha i jak pozywnie :)
OdpowiedzUsuń