Żeberka po polsku w kapuście młodej

Dzisiaj znów danie z archiwum. Zaczynam się powoli przestawiać na kuchnię śródziemnomorską (dziś robię kalmary), ale nie mam na tyle wyćwiczonych dań żeby podawać przepisy. Jeszcze... Przedstawiam typowe polskie żeberka z młodą kapustą w maceracie musztardowej. Smacznego!
 
Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • główka kapusty młodej
  • liść laurowy
  • łyżka kminku
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka ketchupu
 
Macerata:
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka (w ilości jak kto lubi ja dodaje koło 2 łyżek pieprzu i papryki i pół łyżeczki soli ale my mało solimy). Całość można jeszcze posypać majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim.
 
 
Wykonanie:
 
Mieszamy składniki maceraty i smarujemy nią żeberka. Teraz całość wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej noc).
Po wyjęciu z lodówki mięso smażymy na patelni na oleju. Kiedy żeberka się przypieką dolewamy wody (około pół szklanki tak do duszenia), liść laurowy i dusimy około godziny  (aż do miękkości). Następnie przekładamy mięso do garnka i dodajemy poszatkowana kapustę. Dodajemy łyżeczkę kminku, łyżkę octu jabłkowego oraz lyzke lub 2 ketchupu i dusimy dalej aż do miekosci kapusty. Koniec ;P
 



 
 
W produkcji:
 
 
 
 
 









1 komentarze:

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów