Zupa ogórkowa na żeberku lub szynce

Witam po długiej przerwie związanej z przeprowadzką. Od dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z mojego dzieciństwa.

Skład:
  • żeberko lub szynka - ćwierć kilo
  • pół kilo ogórków kiszonych
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
 
Wykonanie:
 
Mięso zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę skrojoną w kostkę i przetarty czosnek. Dodać pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę (pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy.  Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić im się ugotować (15-20 minut).  
 
Dodać przetarte ogórki, zagotować, doprawić, dodać śmietany albo jogurtu według uznania.


 

1 komentarze:

  1. Dzisiaj będę działać :). Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, bo to będzie moja pierwsza ogórkowa w życiu, a już celuję w czyjeś smaki dzieciństwa :-D.
    Odważnie :-).

    OdpowiedzUsuń

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów