Zupa cebulowa

Dziś przedstawiam pyszną i sycącą zupę cebulową. Szczerze mówiąc jest to kuchnia bardziej zimowa i raczej latem wolę lekkie zupy... ale chciałam dodać przepis na bloga. Zupa jak najbardziej godna polecenia choć dość specyficzna w smaku...cebulowa ;p W każdym razie zjedliśmy ze smakiem czego i Wam życzę:)

Składniki:



  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki
  • masło do podsmażenia
  • w szklanki bulionu (może być warzywny)
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku


Cebulę kroimy w piórka. Dusimy ja na maśle około 30 minut. Uduszoną przekładamy do garnka i zalewamy winem. Całość oprószamy mąką i intensywnie mieszamy.
Doprawiamy zupę ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem (jak ktoś lubi można dodać czosnek 2 ząbki - ja czasem dodaję). Cebule z winem, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut. Podajemy zasmażoną 15 min w piecu z żółtym serem lub grzankami.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów