Sałatka z jarmużu z orzechami

W ramach zdrowej kuchni ostatnio często kupuję jarmuż. Jeśli jest bardzo twardy można go zblanszować 4 minuty w gotującej wodzie, jednak ja preferuje go na surowo.
Jarmuż ma dla mnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą.

Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe.

Składniki:
  • pół paczki jarmużu
  • puszka kukurydzy
  • 3 jajka na twardo
  • 1 mała czerwona cebulka
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • dwa pomidory

Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól "do smaku"

Wykonanie:

Jogurt mieszamy z oliwą i musztardą do której dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy "do smaku". Warto żeby postał chociaż 20 minut żeby się "przegryzł". Reszta, jak to w sałatce :) Kroimy wszystko, mieszamy i dodajemy dressing na samym końcu, po czym mieszamy.

sałatka jarmuz


Sałatka z jarmużu i orzechów



1 komentarze:

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów