Sałatka Cezar z indykiem

Dziś miał być post o moim blogu, jednak muszę go trochę dopracować więc niestety puszczę go dopiero w tygodniu. Zamiast tego wrzucam kolejny przepis.

Sałatkę Cezar wymyślił Cezar Cardini w 1924 roku. Podobno w restauracji w której pracował skończyły się zapasy i została tylko sałata i grzanki. Zdesperowany Cezar zrobił danie tylko z tych składników dodając dresing. Stworzona sałatka tak zasmakowała gościom, że robi się ją do dziś.

Obecnie istnieje jej wiele odmian: z kurczakiem, anchois, pomidorami itd jednak podstawą jest zawsze sałata i grzanki. Moja wersja jest nietypowo: z indykiem, którego osobiście wolę od kury.


Składniki:
  • pierś indyka pieczona (ja dałam 1/4 piersi)
  • 2 pomidory
  • 3 mini sałaty rzymskie
  • 4 kawałki chleba tostowego

Dresing: 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki majonezu
  • musztarda mała łyżeczka

Wykonanie:

Nic prostszego! Składniki kroimy w kostkę (sałata może być w paskach) i mieszamy. Czosnek rozcieramy z oliwą w kubeczku dodając trochę soli. Dodajemy do tego resztę składników na dressing i mieszamy intensywnie.Chleb kroimy w kosteczki, które przesmażamy na maśle.

Wszystko mieszamy i sałatka jest gotowa do konsumpcji.


Sałatka cezar z indykiem

Sałatka cezar i grzanki

Sałatka cezar



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów