Składniki:
- 9 srednich bulw topinambura
- trochę mąki przennej dla uzyskania konsystencji i posypywania. Ja użyłam 3 łyżki.
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemiaczanej
Topinambur po obraniu zanurzamy w wadzie z curtyną (zwyczajowo) i gotujemy z osolonej wodzie do miękości. Studzimy.
Wbijamy jajko, dodajemy mąki ziemiaczanej i zwykłej tyle aby powstało ciasto które da się formować.
Mieszamy wszystko ręką i przekłądamy na posypaną mąką stolnicę.
Formujemy z ciasta walec i wykrajamy kopytka.
Pocięte kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Odlewamy. Podsmarzamy na patelni same lub z dodadkiem bułki tartej.
ostatnio próbowałam mąki z topinamburu, ale świeżych bulw nie próbowałam- świetny przepis!!
OdpowiedzUsuńDzięki!. Swieży na prawdę polecam. Nawet po prostu ugotowany jak ziemniaki jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj zrobiłam leniwe pierogi z topinamburu, dodając ser biały a po ugotowaniu polalam masłem i posypalam
OdpowiedzUsuńszczypiorkiem i pieprzem cayenne, nawet niezłe. Pozdrawiam