Ajvar

W ramach odpoczynku od topinambura w weekend zdecydowałam się na domowe burgery. Potrzebny był mi jednak sos a ponieważ lubię paprykę w każdym wydaniu zdecydowałam się na ajvar. Jest to obok sosu z czosnkem pieczonym jeden z moich ulubionych sosów. Wymysł kuchni serbskiej popularny na bałkanach, cudownie komponuje się z kozim serem twarogowym na chlebie, chociaż nie tylko.... bo szczerze mówiąc pasuje do wszystkiego :)

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 4 duże papryki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet winny
  • sól, pieprz i czosnek niedzwiedzi (orginalnie nie ma ale ja zawsze daję)  do smaku.


Wykonanie:

Bakłażana i papryki kroimy na pól. Wszystkie warzywa oprócz czosnku wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 i pieczemy:


  • bakłażan, papryka 45 minut
  • pomidory 30 minut


Po upieczeniu papryke odstawiamy na chwilę w przykryty garnek aby sparzyć skórkę a nastepnie obieramy wszystko i miksujemy i czosnkiem. Wrzucamy do garnka i odparowujemy przy okazji dodając przyprawy do smaku. Pod koniec dodajemy łyżeczkę octu. 











0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów