Składniki:
- 3 pory - białe części
- 4 ziemniaki (średnie)
- szklanka mleka
- 4 szklanki bulionu
- cebula
- czosnek
- 4 plastry szynki wędzonej
- sól, pieprz biały i czarny
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Pory kroimy na plasterki,ziemniaki na ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę i kiedy będzie gotowa dorzucamy do niej pora (kawałeczek zostawiamy do przybrania) i pokrojone w ćwiartki ziemniaki.
Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy całość 10 minut a następnie zalewamy szklanką bulionu. Podduszamy lekko i przekładamy do dużego garnka gdzie dodajemy resztę bulionu i mleko. Gotujemy 40 minut i całość jeszcze doprawiamy dorzucając zmiażdżony czosnek. Całość blendujemy. Szynkę i pozostawionego pora podsmażamy i dodajemy do zupy. Można dodać też trochę śmietany ale nie jest to konieczne.
Ja dopiero ostatnio 'odkryłam' zupę porowo- ziemniaczaną i również- jak Ty- ją uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń