Przedstawiam kolejne szybkie danie inspirowane kuchnia azjatycką. Smażone warzywa plus chiński makaron to zestawienie dobre zarówno na szybki sobotni obiad jak i romantyczną kolację. Danie jest dość ostre więc dobrze mieć coś zimnego do popicia ;P
Składniki:
- 1 marchewka
- średni por
- papryka
- garść grzybów moon
- mała cebulka
- czosnek - 1 ząbek
- szynka - pół kilo
- makaron chiński
- pietruszka - pól pęczka
- sos sojowy
- mąka ziemniaczana - łyżka
- imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej
- przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi)
Wykonanie:
Grzyby moon zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na poł godziny. Warzywa kroimy w słupki a mięso w paski (ja pora przeważnie kroję tak że zielona część idzie w słupki a biała w plasterki). Mięso pieprzymy i posypujemy ostrą papryką i polewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką papryką, i czosnkiem niedźwiedzim (jak ktoś lubi słone można szczyptę dosolić mi wystarczy sól z sosu sojowego). Podlewamy sosem sojowym i podduszamy 5 minut.
Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrabiamy z wodą jak na kisiel. Pod koniec duszenia dodajemy pietruszkę i mąkę rozrobioną w wodzie. Mieszamy i cieszymy się smakiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz