Małe tarty stanowią coś, na co można położyć prawie wszystkie dodatki. W przeciwieństwie do dużej tarty, najpierw piecze się ciasto a potem nakłada ulubione owoce. W przypadku tart z budyniem lub z jabłkami można najpierw nałożyć budyń i dopiero wtedy piec. Trzeba pamiętać aby budyń był go odpowiednio gęstszy - dodajemy 3/4 porcji wody z opakowania. Zamiast budyniu pod owoce można położyć nutellę bądź dowolny słodki krem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- pół masła
- 4 łyżki cukru
- budyń
- owoce
Wykonanie:
Mąkę, cukier i jaja mieszamy w dużej misce. Masło kroimy w małe kosteczki i dodajemy do miski. Wszystko urabiamy jak najkrócej, ale żeby składniki dokładnie się połączyły. Formujemy kulkę, którą wstawiamy do lodówki na godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto i foremkami wycinamy kółka.
Foremki natłuszczamy troszeczkę i obsypujemy mąką. Na każdej nakładamy ciasto które nakłuwamy widelcem.
Wkładamy wszystko do lodówki na czas nagrzania pieca. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu nakładamy budyń i owoce.
Rozkosznie wyglądają i pewnie są pyszne:)
OdpowiedzUsuńMoge prosic o informacje, ile tartinek (i na jakiej srednicy foremek) wychodzi z podanych proporcji? :)
OdpowiedzUsuń