Dzisiaj wstawiam pierwszy przepis z serii świątecznych. Jest to makowiec na lanym cieście wykonywany co roku przez moja mamę. Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu.
Składniki ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
1/2 kostki palmy
3/4 szklanki mąki ziemiaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
masa makowa
trochę bakalii
ubite na sztywną piane białko
- mieszamy wszystko razem
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, i dodać do pozostałych składników ciasta. Wymieszać i dodac stopiony tłuszcz. Ciasto (lejące) nalać na blachę i dużą stołową łyżką nakladać nadzienie.
Piec w 180 stopniach 50 minut.
Na wierzchu polukrować bądz polać polewą czekoladową.
Pierwsze zdjęcie przedstawia surowe ciasto, drugie po wyjeciu z pieca. Trzecie i czwarte to to samo ciasto z polewą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawa propozycja na makowiec :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Przepis mojej mamy więc zwykle tylko konsumujemy. W tym roku wyjątek.
OdpowiedzUsuń