Wreszcie zrobiłam swój pierwszy chleb bananowy w życiu. Chlebek stał się popularny swojego czasu za
sprawą Sophie Dahl. Do dnia dzisiejszego powstało setki modyfikacji. Ja w
swojej postanowiłam wywalić cukier i proszek do pieczenia.
Podstawą udanego ciasta
są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera łyżke miodu.
Chciałam też aby mój chlebek był mniej
mokry wiec dodałam więcej mąki.
Składniki:
- 4 banany
- 1 łyzka miodu
- Ćwierć szklanki słonecznika
- Ćwierć szklanki dyni
- 1.5 szklanki mąki orkiszowej
- 0.5 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny żeby zareagować z sodą)
- Szczypta cynamonu
0 komentarze:
Prześlij komentarz