Kaszanka

Wspominalam już że wyprowadziłam się do Barcy? Niestety było mi bardzo ciężko znaleźć czas na pisanie i w sumie nie wiem czy się  to zmieni. Powoli idzie wiosna i wieczorami zamiast przy "garach" mam nadzieję moczyć nogi na plaży. Z drugiej strony na Wielkanoc wypada coś ugotować...  Dziś bedzie wpis o niczym innym a naszej polskiej pysznej kszance: 
 
Kaszanka to mega proste danie , podobnie jak jajecznica. Przepis nie wymaga chyba zbednego komentarza. Szczerze, to taki post na rozruch po przerwie ale jest jeszcze jeden powód. Mieszkając w Hiszpanii tęsknię za takimi prostymi Polskimi posiłkami . O ile kaszanki nie widziałam, na pocieszenie można tu kupić białą kiełbasę ,która jest sprzedawana jako uwaga... tradycyjne katalońskie danie...boffiara. 
 
Jej ciemna wersja jest calkiem podobna do kaszanki tyle że jest z ryżem i niestety przez to smakuje zupelnie inaczej. Skład czarnej botiffiary to: krew, ryż, cebulka i.... czasami orzeszki. Botiffiarę je się głównie na Boże Narodzenie ale jest popularna również na grilla. 
 
 
Skadniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kasznka ;p
  • pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
 
Cebulkę pokroić w piórka i smażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę  kaszankę i smażyć razem parę minut.
 
 



1 komentarze:

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów