Tartinki z owocami i budyniem

Małe tarty stanowią coś, na co można położyć prawie wszystkie dodatki. W przeciwieństwie do dużej tarty, najpierw piecze się ciasto a potem nakłada ulubione owoce. W przypadku tart z budyniem lub z jabłkami można najpierw nałożyć budyń i dopiero wtedy piec. Trzeba pamiętać aby budyń był go odpowiednio gęstszy - dodajemy 3/4 porcji wody z opakowania. Zamiast budyniu pod owoce można położyć nutellę bądź dowolny słodki krem.

Składniki:
Jak zrobić tartinki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • pół masła
  • 4 łyżki cukru
  • budyń
  • owoce



Wykonanie:

Mąkę, cukier i jaja mieszamy w dużej misce. Masło kroimy w małe kosteczki i dodajemy do miski. Wszystko urabiamy jak najkrócej, ale żeby składniki dokładnie się połączyły. Formujemy kulkę, którą wstawiamy do lodówki na godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto i foremkami wycinamy kółka. 
Foremki natłuszczamy troszeczkę i obsypujemy mąką. Na każdej nakładamy ciasto które nakłuwamy widelcem. 
Wkładamy wszystko do lodówki na czas nagrzania pieca. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu nakładamy budyń i owoce.

tartinki z malinami i budyniem



tarta z cynamonem i budyniem



2 komentarze:

  1. Rozkosznie wyglądają i pewnie są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moge prosic o informacje, ile tartinek (i na jakiej srednicy foremek) wychodzi z podanych proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów