Pasta do chleba z soczewicy

Moja przygoda ze smarowidłami do chleba zaczęła się od popularnego humusu i przerodziła w szereg eksperymentów bardziej lub mniej udanych. Poniższa pasta to wynik jednego z takich eksperymentów.
W sumie to jedna z past którą robię najczęściej ponieważ jest szybka (soczewicy nie trzeba moczyć ani obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok.

Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które chce umieścić na blogu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebulka
  • marchewka
  • pół pęczka pietruszki
  • pieprz sól


Wykonanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości (15/20 minut), cebulkę przeszkalamy na patelni pod koniec dodając utartą marchewkę. Soczewicę odsączamy i przekładamy do wysokiego naczynia z marchewką i cebulą. Dodajemy masło, koncentrat i przyprawy do smaku. Blendujemy :)

Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę. Gotowe !








0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów