Babka ala kugel

Lubię zapiekanki ziemniaczane jednak stosunkowo rzadko robię je z surowych ziemniaków. Dziś wyjątek. Kugel jest tradycyjnym przepisem kuchni żydowskiej jednak ja go lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P

Składniki:

- kilo ziemniaków
- 3 plasterki wędliny (miał być boczek ale nie miałam)
- duża cebula
- sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą a wędlinę lekko podsmażamy. Składniki mieszamy razem z startym żółtym serem. Przyprawiamy do smaku. Na wierzch dajemy plastry sera lub starty ser. Naczynie smarujemy tłuszczem i wkładamy naszą masę. Pieczemy w 250 stopniach około godziny. (Sprawdzamy wykałaczką i jeśli jest mokra pieczemy dłużej)







0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów