Ser zgliwiały i zasmażony

Na wstępie bardzo przepraszam czytelników ale w tym miesiącu mam bardzo dużo spraw prywatnych dlatego w styczniu może być mało wpisów. Obiecuję jednak mimo wszystko dodawać je jak najczęściej a od lutego wznowić regularne pisanie. 

Następny przepis przewiduję na sobotę :).

Dziś bardzo prosty przepis na ser czy też twaróg zgliwiały. Przy użyciu sody oczyszczonej nie śmierdzi on w fazie smażenia więc spokojnie można się w to bawić w domu :)

Składniki

  • kostka twarogu co najmniej pół-tłustego bądź tłustego
  • jajko
  • ulubione przyprawy (tradycyjnie kminek ja daję zamiast niego czosnek niedźwiedzi)
  • łyżka masła
  • łyżeczka do herbaty sody oczyszczonej

Wykonanie:

Dzień wcześniej wyjmujemy twaróg na talerz, dosypujemy sodę i ugniatamy widelcem. Zostawiamy minimum na noc. 
Gliwienie może trwać do doby ale jeśli parę razy w ciągu procesu przemieszamy twaróg widelcem może wystarczyć na to nawet jedna noc. 

Twaróg spokojnie może być sklepowy jednak bez dodatków chemicznych i co najmniej pól tłusty. 

Po wyznaczonym czasie twaróg będzie miał konsystencję zbliżoną do serka topionego. 

Teraz do garnka dodajemy masło i podsmażamy na nim ser dodając przyprawy (ja daję pieprz, sól, i dużo czosnku niedźwiedziego i czasem szczyptę papryki). 
Dajemy mały ogień żeby nie zagotować serka. Podgrzewamy około 5 min albo krócej w zależności jak szybko twaróg nam się "stopi" i dodajemy rozbełtane jajko. 
Podgrzewamy jeszcze chwilę.... Koniec :)

Ja pozwalam serkowi się zagotować, cały czas mieszając bo boje się surowego jajka.....jednak tradycyjny smażony ser gotować się nie powinien.

Gotowy ser jest płynny idealny na kanapki a gdy przestygnie zastyga na tyle że można go kroić. 

PS: Można dodać do niego tylko żółtko i wtedy jest sztywniejszy (po przestygnięciu przypomina żółty ser). Ja jednak wole wersję do smarowania.








4 komentarze:

  1. Czy ja dobre się domyślam, że to taka zdrowsza wersja serka topionego? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, nigdy nie spotkałam się z niczym podobnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam. Na prawdę pycha :) Chyba jednak bardziej przypomina w smaku żółty niż topiony.

    OdpowiedzUsuń
  4. 43 year old Data Coordiator Bevon Longmuir, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like Joe Strummer: The Future Is Unwritten and Skateboarding. Took a trip to Phoenix Islands Protected Area and drives a Ferrari 250 SWB Berlinetta. sprawdz innych uzytkownikow

    OdpowiedzUsuń

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów