Makowiec na lanym cieście

Dzisiaj wstawiam pierwszy przepis z serii świątecznych. Jest to makowiec na lanym cieście wykonywany co roku przez moja mamę. Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu.

Składniki ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
1/2 kostki palmy
3/4 szklanki mąki ziemiaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
masa makowa
trochę bakalii
ubite na sztywną piane białko
-  mieszamy wszystko razem

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, i dodać do pozostałych składników ciasta. Wymieszać i dodac stopiony tłuszcz. Ciasto (lejące) nalać na blachę i dużą stołową łyżką nakladać nadzienie.

Piec w 180 stopniach 50 minut.

Na wierzchu polukrować bądz polać polewą czekoladową.

Pierwsze zdjęcie przedstawia surowe ciasto, drugie po wyjeciu z pieca. Trzecie i czwarte to to samo ciasto z polewą.






2 komentarze:

  1. ciekawa propozycja na makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Przepis mojej mamy więc zwykle tylko konsumujemy. W tym roku wyjątek.

    OdpowiedzUsuń

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów