Zielona sałatka z groszku, kukurydzy i roszponki z kurczakem.

Wielkimi krokami zbliża się sezon na sałatki. Poniżej przedstawiam sałatkę z groszku, roszponki i grilowanego kurczaka. Sałatka jest ładna kolorystycznie i bardzo sycąca. Lubię zestawienie delikatnej roszponki z groszkiem i kukurydza. Mam nadzieję, że Wam się też spodoba. Wykonanie jak tradycyjnie w sałatkach, nic skomplikowanego. 
 
Największą sztuką jest dobór składników reszta to pikuś ;p. Smacznego!
 
Składniki:
  • roszponka
  • kukurydza - puszka
  • groszek konserwowy - puszka
  • papryka czerwona
  • tarty ser żółty do posypania
  • dwa pomidory
  • grzanki
  • pierś kurczaka  
 
Sos czosnkowy:
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • śmietana dwie łyżki
  • pieprz i sól do smaku
 
Wykonanie:
 
Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać sypanej papryki). Wstawiamy mięso do pieca w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem z foli aluminiowej. Pieczemy "na grzaniu" z obu stron na mocy 180 stopni około 20 minut.
 
Resztę składników mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka. Ucieramy czosnek z odrobiną soli i mieszamy całość ze śmietaną i dwoma łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojonego w kostkę przestygniętego kurczaka. Z dwóch kromek chleba robimy grzanki na maśle, które dodajemy do sałatki.
 
 





0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów