Zupa krem z porów


Dziś przedstawiam zupę krem z porów. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Domowe Smaki" Jakuba Kuronia i jest lekko zmodyfikowany. Zupa mimo że niepozorna jest bardzo sycąca i raczej polecam ją jako główne danie. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu.

Składniki:

  • 3 pory - białe części
  • 4 ziemniaki (średnie)
  • szklanka mleka
  • 4 szklanki bulionu
  • cebula
  • czosnek
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • sól, pieprz biały i czarny
  • ząbek czosnku

Wykonanie:

Pory kroimy na plasterki,ziemniaki na ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę i kiedy będzie gotowa dorzucamy do niej pora (kawałeczek zostawiamy do przybrania) i pokrojone w ćwiartki ziemniaki.
Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy całość 10 minut a następnie zalewamy szklanką bulionu. Podduszamy lekko i przekładamy do dużego garnka gdzie dodajemy resztę bulionu i mleko. Gotujemy 40 minut i całość jeszcze doprawiamy dorzucając zmiażdżony czosnek. Całość blendujemy. Szynkę i pozostawionego pora podsmażamy i dodajemy do zupy. Można dodać też trochę śmietany ale nie jest to konieczne.

zupa por i ziemniaki



1 komentarze:

  1. Ja dopiero ostatnio 'odkryłam' zupę porowo- ziemniaczaną i również- jak Ty- ją uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów