Brokuł zapiekany

Dziś prosty sposób na zapieczenie brokuła.  Jest to w zasadzie sposób na zrobienie "zalewy" i chyba nie wymaga żadnego komentarza. Ja do zapiekanek zawsze dodaje szczyptę gałki muszkatołowej ale w zasadzie panuje tu pełna dowolność.

Składniki:

pół szklanki mleka
jajko
troszkę tartego sera
sól , pieprz, gałka muszkatołowa
plaster sera na wierzch
łyżka mąki

Wykonanie:

Mleko, jajko, mąkę i żółty ser mieszamy razem w kubeczku. Dodajemy przyprawy. Brokuł gotujemy 4 minuty we wrzątku i dzielimy na różyczki. Porcjujemy wszystko do naczyń żaroodpornych i zalewamy zawartością kubka. Na wierz dajemy po plasterku sera. Zapiekamy w piecu 180 stopni 20 do 30 minut.






4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie :) Często dodaję brokuła do różnych zapiekanek, ale w takiej wersji go nie jadłam i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często zapiekam brokuła, ale nigdy nie próbowałam dodać mleka, ciekawa jestem tej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, polecam. Jak spróbowałam raz to robię tak zawsze.

    OdpowiedzUsuń

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów