Śniadaniowe placuszki "Jak najzdrowsze"

Odkąd moje dziecko posmakowało pierwszy raz placków na śniadanie pokochało je miłością bezwarunkową, a ja przeklinając dzień pierwszego spotkania staram się uzdrowić przepis.
Najpierw zaczęłam dodawać kefir lub jogurt, potem pestki a na końcu owoce. Poniżej wersja finalna bez mąki, a właściwie z mąką owsianą włąsnoręcznie zblędowaną z płatków górskich.
Placki na podmianie mąki tylko zyskują jeśli chodzi o smak więc spokojnie można je robić dla dzieci i dorosłych.
Kaloryczny dodatek syropu klonowego można zastąpić miodem, dżemem lub serkiem.

Składniki:

  • 1.5 szklanki płatków owsianych górskich
  • szklanka jogurtu
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 2 banany
  • trochę wody dla poprawienia konsystencji
Wykonanie:
Owsies blendujemy koło minuty (Nie musi być idealny). Dosypujemy do niego resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany.
Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi dodatkami.







0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

zmiksowani

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste

myTaste.pl

durszlak

przepisy kulinarne

REKLAMA

KATALOG SMAKÓW

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów